Centralno Ogrevanje

Glavni element centralnega sistema je peč, ki se običajno nahaja v kurilnici in je preko sistema cevi povezana z elementi v hiši, ki sevajo toploto v okoliški zrak ali material. Cirkulacija tople vode po sistemu je realizirana s pomočjo več črpalk ustreznih karakteristik, ki so običajno nameščene v bližini peči. Odvisno od vira toplote so potrebi tudi dodatni elementi sistema, kot na primer shranjevalna cisterna ali podobno. Ciljni element ogrevanja je lahko radiator, nameščen v prostoru, ali pa cevi, ki so nameščene v podu prostora, čemur rečemo tudi talno gretje. Zasnova in izvedba talnega gretja sta prisotni že v začetku faze gradnje objekta, kjer je potrebno določiti posamezna območja ogrevanja in jih ustrezno ločiti pri načrtovanju inštalacij (tako lahko dosegamo različne temperature v prostorih, odvisno od potrebe).

Centralno ogrevanje lahko izvedemo na več načinov:

  • Centralno ogrevanje na biomaso pomeni, da za ustvarjanje toplotne energije uporabljamo lesne produkte (sekance, pelete ali polena). V tem segmentu lahko uporabljamo konvencionalno peč, ki se nahaja v kurilnici, ali pa kamin. Kamin ponuja najugodnejšo rešitev, saj nam ponuja lokalni ambientalni izvor svetlobe in toplote. Toplota, ki jo oddaja kamin, je ustrezno zmanjšana preko hladilnega sistema cirkulacije vode, odvečna toplota pa je nato transportirana v zalogovnik in jo lahko izkoriščamo za gretje sanitarne vode ali podobno.

  • Centralno ogrevanje, pri katerem je izvor toplotne energije zagotovljen s pomočjo kurjenja olja. V tem primeru se poleg peči in črpalk doda tudi cisterno primernega volumna, ki je se nahaja v izbranem prostoru. Ta vrsta centralnega ogrevanja spada med cenovno najugodnejše. Pri tem vam ponujamo strokovno pomoč pri

    • primerni izbiri peči,

    • preračun ustreznega volumna shranjevalne cisterne,

    • izbira črpalk,

    • napeljava inštalacij.

  • (več pod toplotne črpalke) Centralno ogrevanje s toplotno črpalko, kjer izkoriščamo energijo, shranjeno v naravnih medijih. Izkoriščanje toplotne kapacitete okolja (zemlja, zrak, podtalna voda) izkoriščamo za dvig temperature do nivoja, primernega za dogrevanje sanitarne vode ali . Posledica boljše učinkovitosti so nižji stroški za energijo. Stroški so v primerjavi z drugimi energenti nižji od 55 % do 75 %.

  • Centralno ogrevanje na elektriko